Μάταλα

Απόσταση 11 χλμ νοτιοδυτικά της Φαιστού

Τα Μάταλα βρίσκονται στη νότια ακτή, 11 χλμ ΝΔ της Φαιστού, 70χλμ ΝΔ του Ηρακλείου. Εδώ, σύμφωνα με την μυθολογία, ο Δίας - ταύρος έφερε την Ευρώπη πριν πάνε στην Γόρτυνα.

Στην ίδια θέση οι Μινωίτες ίδρυσαν ένα από τα προϊστορικά λιμάνια της Φαιστού και αργότερα οι Ρωμαίοι τα επέλεξαν για επίνειο της Γόρτυνας. Σήμερα, υπάρχουν ευρήματα ορατά στην περιοχή ακόμα και στον υποθαλάσσιο χώρο.

Οι σπηλιές των Ματάλων προσφέρουν ένα ιδιαίτερο τοπίο. Κάποιες λαξευμένες σπηλιές από την προϊστορική εποχή, χρησιμοποιήθηκαν κυρίως από τους Ρωμαίους για ταφικούς λόγους και, σήμερα, είναι επισκέψιμες σαν οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος. Υπάρχουν δημόσιες τουαλέτες αλλά και ντουζιέρες λίγο πριν την είσοδο στον χώρο. Πέραν της πλούσιας ιστορίας της περιοχής, αυτό που την κάνει ξεχωριστή είναι η φυσική της θέση στο καταγάλανο Λιβυκό πέλαγος, απέναντι από την Αφρική, με πετρώματα ντυμένα στα λευκά και μια μυρωδάτη μεσογειακή βλάστηση. Ίσως γι’ αυτό να έγινε παγκόσμιος πόλος έλξης του κινήματος των Χίπις στις δεκαετίες 60- 70. Σήμερα υπάρχουν υποδομές για διαμονή, εστίαση και εκδρομές στην γύρω περιοχή.

Χάρτης

Άλλοι ταξιδιωτικοί οδηγοί

{tguide_phototitle_el}

Ναός Πέτρου και Παύλου, Ηράκλειο

Ο ναός Πέτρου και Παύλου χτίστηκε κατά τους πρώτους χρόνους της ενετικής κυριαρχίας ως καθολικό της μονής του τάγματος των Δομηνικανών και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μνημεία αρχιτεκτονικής των Κιστερκιανών μοναχών του 12ου αιώνα. Βρίσκεται δίπλα στο θαλάσσιο τείχος, μεταξύ του ενετικού λιμανιού και της πύλης Δερματά, στη σημερινή παραλιακή λεωφόρο Σοφοκλή Βενιζέλου.

Περισσότερα
{tguide_phototitle_el}

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία Ελευθερίας βρίσκεται το αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.·

Περισσότερα
{tguide_phototitle_el}

Βαθύπετρο

4χλμ. νότια των Αρχανών, 20 χλμ. νότια του Ηρακλείου, σε υψόμετρο 555 μέτρων, ο Σπύρος Μαρινάτος) ανάσκαψε το 1949 – 1952 μία μινωική αγροικία –έπαυλη του 16ου αι. π.Χ.

Περισσότερα
{tguide_phototitle_el}

Άνω και Κάτω Ασίτες

Τα χωριά Άνω και Κάτω Ασίτες βρίσκονται στους ανατολικούς πρόποδες του Ψηλορείτη, σε υψόμετρο 480 και 450 μέτρων

αντίστοιχα

Περισσότερα
{tguide_phototitle_el}

Το Λαογραφικό Μουσείο Άνω Ασιτών

Το Λαογραφικό Μουσείο Άνω Ασιτών ιδρύθηκε το 1995

Περισσότερα
Εμπειρίες
Γνωρίζουμε καλύτερα
Ακολουθήστε μας
Ακολουθήστε μας στις σελίδες κοινωνικών δικτύων και μάθετε πρώτοι τα νέα μας
Επικοινωνία

Andreadaki 13-15 Heraklion, Crete
712 01, Greece
Tel.: +30 2810-342222
Fax: +30 2810-342212
e-mail: info@travelcrete.gr
ΜΗ.Τ.Ε. 1039 Ε 6061 01849 01
Office hours: Mon - Fri: 8.30 - 16.30

Ενημερώσεις
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις προσφορές μας και τα νέα μας

CreditCards