Μάταλα

Απόσταση 11 χλμ νοτιοδυτικά της Φαιστού

Τα Μάταλα βρίσκονται στη νότια ακτή, 11 χλμ ΝΔ της Φαιστού, 70χλμ ΝΔ του Ηρακλείου. Εδώ, σύμφωνα με την μυθολογία, ο Δίας - ταύρος έφερε την Ευρώπη πριν πάνε στην Γόρτυνα.

Στην ίδια θέση οι Μινωίτες ίδρυσαν ένα από τα προϊστορικά λιμάνια της Φαιστού και αργότερα οι Ρωμαίοι τα επέλεξαν για επίνειο της Γόρτυνας. Σήμερα, υπάρχουν ευρήματα ορατά στην περιοχή ακόμα και στον υποθαλάσσιο χώρο.

Οι σπηλιές των Ματάλων προσφέρουν ένα ιδιαίτερο τοπίο. Κάποιες λαξευμένες σπηλιές από την προϊστορική εποχή, χρησιμοποιήθηκαν κυρίως από τους Ρωμαίους για ταφικούς λόγους και, σήμερα, είναι επισκέψιμες σαν οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος. Υπάρχουν δημόσιες τουαλέτες αλλά και ντουζιέρες λίγο πριν την είσοδο στον χώρο. Πέραν της πλούσιας ιστορίας της περιοχής, αυτό που την κάνει ξεχωριστή είναι η φυσική της θέση στο καταγάλανο Λιβυκό πέλαγος, απέναντι από την Αφρική, με πετρώματα ντυμένα στα λευκά και μια μυρωδάτη μεσογειακή βλάστηση. Ίσως γι’ αυτό να έγινε παγκόσμιος πόλος έλξης του κινήματος των Χίπις στις δεκαετίες 60- 70. Σήμερα υπάρχουν υποδομές για διαμονή, εστίαση και εκδρομές στην γύρω περιοχή.

Χάρτης

Άλλοι ταξιδιωτικοί οδηγοί

{tguide_phototitle_el}

Άπτερα

Τα Άπτερα βρίσκονται 15 χλμ ανατολικά των Χανίων. Τα τελευταία χρόνια η ΚΕ ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων διενεργεί συστηματική ανασκαφική έρευνα στον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας και σωστικές ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή.

Περισσότερα
{tguide_phototitle_el}

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

H αρχαιολογική συλλογή των Χανίων στεγάζεται από το 1962 σε εντυπωσιακό κτίριο ενετικής εποχής, την πρώην καθολική εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου (αρχών 17ου αιώνα). Ευρήματα από την ίδια την πόλη, αλλά και από διάφορους αρχαιολογικούς χώρους του νομού Χανίων εκτίθενται κατά χρονολογική σειρά δείχνοντας την αδιάκοπη κατοίκηση της Δυτικής Κρήτης από τα Νεολιθικά μέχρι και τα ρωμαϊκά χρόνια.

Περισσότερα
{tguide_phototitle_el}

Mικρός Άγιος Μηνάς, Ηράκλειο

Η πρώτη εκκλησία του Αγίου Μηνά, ο μικρός Άγιος Μηνάς ,όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι σήμερα .

Περισσότερα
{tguide_phototitle_el}

Ζαρός

Το ορεινό χωριό του Ζαρού , 45 χλμ από το Ηράκλειο είναι γνωστό για τις πηγές του και όχι μόνο

Περισσότερα
{tguide_phototitle_el}

Kαλέσα

Οικισμός της επαρχίας Μαλεβιζίου με 1238 κατοίκους και σε υψόμετρο 140 μ.

Δυτικά του χωριού υπάρχει ένας μοναδικός βιότοπος, το λεγόμενο Καλεσανό ρυάκι, μήκους 5 χλμ, με αφετηρία τις Βούτες και κατάληξη στο Ι.Τ.Ε.

Περισσότερα
Εμπειρίες
Γνωρίζουμε καλύτερα
Ακολουθήστε μας
Ακολουθήστε μας στις σελίδες κοινωνικών δικτύων και μάθετε πρώτοι τα νέα μας
Επικοινωνία

Andreadaki 13-15 Heraklion, Crete
712 01, Greece
Tel.: +30 2810-342222
Fax: +30 2810-342212
e-mail: info@travelcrete.gr
ΜΗ.Τ.Ε. 1039 Ε 6061 01849 01
Office hours: Mon - Fri: 8.30 - 16.30

Ενημερώσεις
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις προσφορές μας και τα νέα μας

CreditCards