Ιδαίον Άντρον

Το σπήλαιο βρίσκεται στη δυτική πλευρά του οροπεδίου της Νίδας στον Ψηλορείτη, και σε υψόμετρο 1500 μ. Σήμερα είναι γνωστό και ως σπήλιος της βοσκοπούλας. Σύμφωνα με μία από τις εκδοχές της μυθολογίας είναι το σπήλαιο στο οποίο η Ρέα έκρυψε το Δία, που γέννησε στο Δικταίο Άντρο του Λασιθίου, για να τον σώσει από τον Κρόνο.

Η πρώτη ανασκαφή έγινε το 1884 με επόμενες το 1917, το 1956 και το 1982-86. Υπήρξε, και συνεχίστηκε χωρίς διακοπή μέχρι το τέλος της αρχαιότητας, τόπος λατρείας του νεαρού μινωίτη θεού της βλάστησης που διαδέχεται τη λατρεία του Κρηταγενούς Δία.

Στο σπήλαιο βρέθηκαν πληθώρα ευρημάτων: ειδώλια, αντικείμενα από ελεφαντόδοντο, χρυσό, ασήμι, σφραγίδες, πολλά πήλινα, οι περίφημες χάλκινες ασπίδες και χάλκινα τύμπανα που βρίσκονται σήμερα στο μουσείο Ηρακλείου. Σε μία από τις ασπίδες παριστάνεται ένας αετός που κρατάει στα νύχια του μια σφίγγα, ενώ φίδια, λιοντάρια συμπληρώνουν τη διακόσμηση της ασπίδας. Στην άλλη ασπίδα απεικονίζονται σκηνές μάχης.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ο Μίνως ερχόταν στο σπήλαιο κι έπαιρνε, από το Δία, τους νόμους για τη διακυβέρνηση του νησιού. Νόμους που τόσο θαύμαζαν ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης.

Χάρτης

Άλλοι ταξιδιωτικοί οδηγοί

{tguide_phototitle_el}

Oροπέδιο της Νίδας

Το περίφημο οροπέδιο της Νίδας σε υψόμετρο 1450 φέρει το αρχαίο όνομα του Ψηλορείτη «στην Ίδα».

Περισσότερα
{tguide_phototitle_el}

Αρχάνες

Οι Αρχάνες είναι ένα γραφικό χωριό γνωστό για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του. Τα περισσότερα κτίρια έχουν ανακαινισθεί τα τελευταία 15 χρόνια και οι Αρχάνες πρόσφατα κέρδισαν το δεύτερο βραβείο ως”το καλύτερα αναπαλαιωμένο χωριό στην Ευρώπη”

Περισσότερα
{tguide_phototitle_el}

Σαμαριά

Σε απόσταση 42χλμ από τα Χανιά ξεκινάει το μεγαλύτερο σε μήκος φαράγγι της Ευρώπης , το διάσημο φαράγγι της Σαμαριάς.

Περισσότερα
{tguide_phototitle_el}

Κριτσά

Η Κριτσά είναι ένα από τα παλαιότερα χωριά της Κρήτης και διατηρεί ακόμα και σήμερα σε αρκετά σημεία την αρχιτεκτονική από την ενετική εποχή

Περισσότερα
{tguide_phototitle_el}

Μονή Αρκαδίου

Η Μονή Αρκαδίου είναι το ιερότερο σύμβολο του Αγώνα των Κρητικών για την Ελευθερία.

Περισσότερα
Εμπειρίες
Γνωρίζουμε καλύτερα
Ακολουθήστε μας
Ακολουθήστε μας στις σελίδες κοινωνικών δικτύων και μάθετε πρώτοι τα νέα μας
Επικοινωνία

Andreadaki 13-15 Heraklion, Crete
712 01, Greece
Tel.: +30 2810-342222
Fax: +30 2810-342212
e-mail: info@travelcrete.gr
ΜΗ.Τ.Ε. 1039 Ε 6061 01849 01
Office hours: Mon - Fri: 8.30 - 16.30

Ενημερώσεις
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις προσφορές μας και τα νέα μας

CreditCards