Ιδαίον Άντρον

Το σπήλαιο βρίσκεται στη δυτική πλευρά του οροπεδίου της Νίδας στον Ψηλορείτη, και σε υψόμετρο 1500 μ. Σήμερα είναι γνωστό και ως σπήλιος της βοσκοπούλας. Σύμφωνα με μία από τις εκδοχές της μυθολογίας είναι το σπήλαιο στο οποίο η Ρέα έκρυψε το Δία, που γέννησε στο Δικταίο Άντρο του Λασιθίου, για να τον σώσει από τον Κρόνο.

Η πρώτη ανασκαφή έγινε το 1884 με επόμενες το 1917, το 1956 και το 1982-86. Υπήρξε, και συνεχίστηκε χωρίς διακοπή μέχρι το τέλος της αρχαιότητας, τόπος λατρείας του νεαρού μινωίτη θεού της βλάστησης που διαδέχεται τη λατρεία του Κρηταγενούς Δία.

Στο σπήλαιο βρέθηκαν πληθώρα ευρημάτων: ειδώλια, αντικείμενα από ελεφαντόδοντο, χρυσό, ασήμι, σφραγίδες, πολλά πήλινα, οι περίφημες χάλκινες ασπίδες και χάλκινα τύμπανα που βρίσκονται σήμερα στο μουσείο Ηρακλείου. Σε μία από τις ασπίδες παριστάνεται ένας αετός που κρατάει στα νύχια του μια σφίγγα, ενώ φίδια, λιοντάρια συμπληρώνουν τη διακόσμηση της ασπίδας. Στην άλλη ασπίδα απεικονίζονται σκηνές μάχης.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ο Μίνως ερχόταν στο σπήλαιο κι έπαιρνε, από το Δία, τους νόμους για τη διακυβέρνηση του νησιού. Νόμους που τόσο θαύμαζαν ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης.

Χάρτης

Άλλοι ταξιδιωτικοί οδηγοί

{tguide_phototitle_el}

Ζαρός

Το ορεινό χωριό του Ζαρού , 45 χλμ από το Ηράκλειο είναι γνωστό για τις πηγές του και όχι μόνο

Περισσότερα
{tguide_phototitle_el}

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

H αρχαιολογική συλλογή των Χανίων στεγάζεται από το 1962 σε εντυπωσιακό κτίριο ενετικής εποχής, την πρώην καθολική εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου (αρχών 17ου αιώνα). Ευρήματα από την ίδια την πόλη, αλλά και από διάφορους αρχαιολογικούς χώρους του νομού Χανίων εκτίθενται κατά χρονολογική σειρά δείχνοντας την αδιάκοπη κατοίκηση της Δυτικής Κρήτης από τα Νεολιθικά μέχρι και τα ρωμαϊκά χρόνια.

Περισσότερα
{tguide_phototitle_el}

Σούδα Συμμαχικό Νεκροταφείο

Το Συμμαχικό Νεκροταφείο, όπου οι τάφοι 1527 στρατιωτών και αξιωματικών της Μεγάλης Βρετανίας, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, βρίσκεται λίγο έξω από τον παλιό οικισμό της Σούδας, στη θέση Βλητέ

Περισσότερα
{tguide_phototitle_el}

Ναυτικό Μουσείο Χανίων

Το Ναυτικό Μουσείο εγκαινιάσθηκε το 1973 σε ένα τμήμα του ενετικού φρουρίου Φιρκά, στη βορειοδυτική άκρη της παλιάς πόλης των Χανίων.

Περισσότερα
Εμπειρίες
Γνωρίζουμε καλύτερα
Ακολουθήστε μας
Ακολουθήστε μας στις σελίδες κοινωνικών δικτύων και μάθετε πρώτοι τα νέα μας
Επικοινωνία

Andreadaki 13-15 Heraklion, Crete
712 01, Greece
Tel.: +30 2810-342222
Fax: +30 2810-342212
e-mail: info@travelcrete.gr
ΜΗ.Τ.Ε. 1039 Ε 6061 01849 01
Office hours: Mon - Fri: 8.30 - 16.30

Ενημερώσεις
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις προσφορές μας και τα νέα μας

CreditCards